به گزارش شبکه معالم، حجت الاسلام و المسلمین مجتبی الهی خراسانی، عضو هیئت علمی مرکز تخصصی آخوند خراسانی در یکی دیگر از سلسله نشستهای تبلیغی-ترویجی«در پناه کلمات» که به مناسبت دهه فاطمیه به بررسی کتاب «فدک در تاریخ» اثر شهید آیت الله سیدمحمد باقر در فروشگاه کتاب و محصولات فرهنگی بهنشر برگزار شد، با اشاره به ماجرای فدک اظهار داشت: واقعه غصب فدک از سه منظر قابل بررسی است، ابتدا از منظر تاریخی به عنوان یک رخداد تاریخی، دوم به عنوان یک شاخص برای پیشرفت و انکار یک حق حقیقی و سوم مناظره فقهی بر سر حدیث منصوب به پیامبر اکرم(ص)میباشد.
حجت الاسلام مجتبی الهی خراسانی افزود: درباره خطبه فدکیه اگرچه اصالت آن تقریبا مورد توافق است اما هر از چندگاه انکاراتی ابراز شده و پاسخ به این انکارات چون چندان جدید است ما را به این باور میرساند که اصل خطبه مورد توافق است، لذا موج جدیدی از نگارش پیرامون حضرت فاطمه(س) بعد از تعامل اجتماعی میان جریانهای نواندیش شیعه و سنی در عراق، مصر، لبنان و سوریه و ایران درباره قیام حضرت، بحث عفاف و فدک حتی از سوی غیرمسلمانان نوشته میشود.
وی با بیان اینکه به یمن تفکر جامعنگر که تقریبا در تمام آثار شهید آیت الله صدر مشهود است، این اثر فوق العاده نیز با یک نگاه نظام مند و چندوجهی به قضیه فدک نگریسته است، بیان کرد: به گونهای حیرتآور این اثر تقریبا واجد تمام دیدگاههایی است که در خلال چند قرن درباره این رویداد ابراز شده و این افکار و اندیشهها بوی کهنگی نمیدهد.
به گفته الهی خراسانی کتاب «فدک در تاریخ» با یک نوع بی طرفی برآمده از سبک علمی شهید صدر تدوین شده است و این شهید بزرگوار اقامه فدک را اقامه دعوای شخصی تلقی نمیکند و سعی دارد با تحلیل چند زاویهای قضاوت را به خواننده واگذار کند که اساسا آنچه در ماجرای فدک رخ داد علنی شدن یک نبرد وسیع تر در این ماجرای به ظاهر حقوقی است، این نگاه کلام نگر و نظام مند، شهید صدر در موقعیت یک متفکر دارای فکر نظام مند نشانده به گونهای که در تمام موضوعاتی که سخن گفته وضعیت ما بعدالصدر را پدید آورده است.
وی با بیان اینکه با گذشت نیم قرن از آثار شهید صدر مشاهده میکنیم که این فکر بسیار جلوتر از زمان خود حرکت میکرده و از ورای آن اندیشه معاصر نسبت به آینده اندیشه اسلامی پیش بینیهایی کرده که میتوان او را جزء نخستین آیندهپژوهان مسلمان دانست.
رئیس میز توسعه و توانمندسازی علوم اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی قم ترجمه مناسب کتاب در جهت حفظ حس و حال ادبی کتاب را از جمله نقاط مثبت آن عنوان کرد و ادامه داد: اگر چه معتقدم با همه تلاشی که حجت الاسلام ابوالقاسم حسینی ژرفا به عنوان مترجم انجام داده است طراوت شهید صدر در نثر عربی به طور کامل منتقل نشده است.
وی با اشاره به دیگر ویژگیهای این اثر اظهار داشت: کتاب از منظر عاطفی و شناختی با حفظ مقام عصمت حضرت زهرا(س) به وجه عاطفی واقعه توجه کرده است و هنگامی که بخش نخست کتاب را مطالعه میکنید باور نمیکنید این کتاب چنان روانکاوانه از منظر یک باشد ولی در ادامه با یک اثر علمی رو به رو هستید و در این بخش نخست شور و تحلیل عاطفی به زیبایی ارائه شده است.
الهی خراسانی ادامه داد: تحلیل سیاسی از موقعیت حضرت زهرا(س) و خطبه فدک که در این تحلیل حضرت فاطمه(س) نه به معنای کسی که دارای انگیزه های سیاسی است بلکه او را کنشگر و بازیگر آن مرحله سیاسی میداند و موقعیت مناسبی است برای آنکه از این حادثه حقوقی بحث را به کل نظام امامت و جریان تداوم بخش نهضت پیامبر اسلام ببرد.
وی تاکید کرد: «فدک در تاریخ» همچنان که از شورعاطفی برخوردار است اما مراقب است مخاطب به دام احساسات نیفتد و از دل وابستگیها این موضوع را مطرح میکند که حقیقت بالاتر از عواطف است، همچنان که در این اثر تحلیل زبان شناختی جامعی آورده میشود.
الهی خراسانی بیان کرد: یافتههای خرد و نظرات خاص در کتاب «فدک در تاریخ» در یک هندسه که همان اقدام صدیقه کبری(س) یک انقلاب بوده است، آورده میشود و ابعاد یک انقلاب و رفتار مواجهه با یک انقلاب را توضیح میدهد.
به نقل از تسنیم